Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Израел досега не е предприел достатъчно стъпки, за да достави повече хуманитарна помощ в Газа, съобщава Ройтерс, цитирайки вископоставен служител от Държавния департамент, пожелал анонимност.

Още по темата
Блинкен проведе "разширени разговори" за хуманитарната ситуация в Газа с Нетаняху и други висши израелски лидери, които се ангажираха да действат по исканията на САЩ, каза служителят, говорещ при условие за анонимност.

Първият американски дипломат е в Израел като част от по-широка едноседмична обиколка в Близкия изток. Израелска информация за срещата не споменава хуманитарни въпроси.

Този месец Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин написаха писмо до израелските лидери, изисквайки от тях да предприемат повече стъпки през следващия месец за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа или да се изправят пред потенциални ограничения върху военната помощ на САЩ. Това беше едно от най-силните подобни предупреждения от началото на войната на Израел с Хамас преди година.

"Стъпките, които те са предприели досега, не са достатъчни и днес ние изяснихме, че трябва да видим повече", каза служителят.

"Те се ангажираха с нас, че действат според нашите искания и правят всичко възможно, за да ги изпълнят. Ние приемаме тези ангажименти сериозно, но резултатите са важни". В съобщение на Държавния департамент за срещата се казва, че Блинкен е подчертал необходимостта Израел да увеличи хуманитарната помощ, докато израелският отчет изобщо не споменава хуманитарни въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase